Forskjellen mellom webdesign og webutvikling

Webdesign og webutvikling er to begreper som ofte blir brukt om hverandre. Disse begrepene er dog veldig forskjellig. La oss ta en kjapp titt på forskjellene.

Webdesign

Webdesign handler om det visuelle. Vinduet på nettsiden. Det er dette dine besøkende ser og beveger seg rundt i.

Webdesignet handler om fargene, elementene, og størrelsen på elementene. Designet handler om hvilke skrifttyper som passer til hverandre. Designet handler om hvilke knapper som passer til resten av elementene. Ideen bak web design er å gjøre nettsiden vakker å se på, samt enkel å bruke.

Webdesign handler ofte ikke om å gjøre nettsidene så 'flashy' og kreativ som mulig. Det er viktig å finne balansen mellom det artistiske preget og brukeropplevelsen.

Brukeropplevelsen (UX, User Experience) er veldig viktig. Hvordan er nettsiden å bruke? Er den logisk lagt opp, slik at de besøkende lett finner frem? Har du opplevd å bruke en nettside eller et dataprogram, og bare skjønt hvordan du finner frem og bruker det? Det er dette som er god brukeropplevelse, og det er vel så viktig som flotte farger.

Hva er UX design?

UX design har blitt et eget spesialfelt innen webdesign, på grunn av viktigheten som ligger bak. UX design handler rett og slett om å designe nettsidens brukeropplevelse.

For eksempel kan en webdesigner velge å ha alle skrifter på nettsiden i en lys grå farge, fordi det ser vakkert ut. Det kan dog hende UX designeren sier 'nei, dette er for vanskelig for brukerne av nettsiden å lese. Vi må bruke en mørkere farge på skriften, slik at skriften blir tydeligere. Her vil den lysere skriften gi en dårligere brukeropplevelse.'

Enden av visa er at både design og brukeropplevelse må legges til grunn når en ny nettside utvikles. Det er viktig å finne riktig balanse.

Webutvikling

Webutvikling utføres av utviklere. De er utviklerne som får nettsiden til å fungere som en nettside, ved hjelp av programmering. En nettside med masse funksjonalitet, for eksempel Facebook, er i bunn og grunn et dataprogram som kjøres i nettleseren. Hundrevis av utviklere har programmert sammen for å utvikle Facebook slik vi kjenner det i dag.

Webutviklerne er sjeldent like interesserte i design som en webdesigner er. Det som ofte interesserer en webutvikler, er teknologien og koden som ligger bak nettsiden. Hvis en nettside oppleves treg, kan det være på grunn av dårlig programmering. Da trenger det ofte en utvikler med inngående forståelse av nettsider for å nøste opp i dette.

En webdesigner vil lage et bilde av hvordan nettsiden ser ut. Webutvikleren vil omgjøre ideen til realitet. Det er som forholdet mellom en arkitekt og en tømrer. I stedet for en tømrer som bruker hammer og spiker, vil en webutvikler programmere koder.

Koder, sier du?

Koder er logiske instruksjoner en utvikler skriver til datamaskinen. La oss si at du logger inn på en nettside, og trykker på 'logg inn'-knappen. Når knappen trykkes, vil dataprogrammet bak nettsiden kontrollere om feltene er fylt ut riktig, og sjekke en database om brukeren eksisterer. Hvis brukeren eksisterer, sjekker dataprogrammet om passordet som er skrevet inn samsvarer med passordet lagret i databasen. Bare hvis passordet samsvarer, får du tilgang til resten av nettsiden.

Avslutningsvis

Både design og utvikling er helt avgjørende for å lage en vakker nettside med god brukeropplevelse. Det er to fagfelt som går hånd i hånd.

Ønsker man en nettside proppet med masse funksjonalitet, trenger man drevne utviklere som skriver koder. Ønsker man en svært 'flashy' nettside med mindre funksjonalitet, vil majoriteten av arbeidet ligge hos web designeren.

Skrevet av Stephan Valois October 2, 2020

Kontakt oss

Bruk skjemaet under for å kontakte oss. Vi gleder oss til å bli kjent med deg, din organisasjon, og hvordan vi kan hjelpe deg til mer suksess

954 14 221